Exkurzia do Solivaru
Pre žiakov 3. ročníka 4-ročného štúdia v rámci aktivity 2.9. Overovanie ŠkVP v 3. ročníku 4-ročného štúdia bola 15. marca 2011 zorganizovaná exkurzia, ktorej ústrednou témou bola výroba soli v Solivare pri Prešove. Pedagogickým dozorom bola p. Mgr. Jana Legartová, Mgr. Monika Maskaľová, RNDr. Katarína Pindrochová a Tatiana Znancová.
Návšteva Solivaru súvisí s učivom, ktoré sa preberá v chémii v 3. ročníku v predmete chémia v rámci anorganickej chémie – Výroba a spracovanie soli. Žiaci si pozreli skanzén, v ktorom sa nachádzajú unikátne exponáty súvisiace s ťažbou soli.
Žiaci III.0 v Solivare
16. marca 2011 sa žiaci III.0 v doprovode s p.Mgr. Monikou Maskaľovou a p. Ing. Janou Turekovou zúčastnili exkurzie do Solivaru. Uvedená exkurzia sa uskutočnila ako súčasť prebiehajúcej aktivity 2.11. Overovanie ŠkVP v 3.ročníku 8-ročného štúdia. Exkurzia úzko súvisela s učivom chémie Chemické látky.
Žiaci sa oboznámili so skanzénom, kde sú prezentované unikátne exponáty viažuce sa k ťažbe soli.

O exkurzii viac porozprávali žiačky Tatiana Balážová a Antónia Mikulová, III.0.
V Solivare sa nám páčilo. Dozvedeli sme sa veľa o spôsobe spracovania soľanky, o ťažbe kamennej soli a aj o samotnej histórii Solivaru, ktorý tvorí komplex troch budov.
Prvá budova Gápeľ slúžila na ťažbu soľanky. Uprostred bola šachta, do ktorej viedlo lano pripevnené k veľkému kolesu vo výške približne 2 metre. Ku kolesu boli zapriahnuté 4 páry koní, ktoré roztáčali koleso. O lano bolo pripevnené veľké vrece, ktoré sa roztočením kolesa spustilo dole. Tam bolo naplnené kamennou soľou a roztočením kolesa ho lano vytiahlo naspäť aj s nákladom. Pomocou tohto premysleného systému sa ťažila kamenná soľ zo šachty až do roku 1752, kedy bola šachta zatopená vodou až do výšky 40 metrov. Táto udalosť úplne zmenila históriu Solivaru. Po odstránení vody sa zistilo, že zo šachty je možné ťažiť veľmi kvalitnú soľanku.
Ďalšia budova slúžila na uskladnenie soľanky a na odstránenie nečistôt z nej.
Posledná budova bola varňa. V nej prebiehala finálna fáza prípravy soli. Soľanka sa odvádzala do odparovacej panvy. Kryštalická soľ sa vyhrabávala a prevážala do odkvapových komôr. Na ďalší deň sa previezla do sušiarne, odkiaľ putovala do skladu.
Je naozaj fascinujúce, ako ľudia dokázali spracovať soľanku perfektne premysleným systémom, a to bez použitia akejkoľvek modernej techniky.
Prešovský Solivar už nie je v prevádzke. Napriek tomu je to krásna a veľkolepá kultúrna pamiatka. Veríme, že sa tu ešte niekedy vrátime.